Onze werkwijze wordt ondersteund door diverse medische studies.

Studies en Media

Apneutherapie heeft met de workshops en cursussen diverse publicaties gehad in de media. Ook kan er worden geluisterd naar een interview met Niels de Lang van Apneuthearapie in een programma van Teleac/ RVU.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat didgeridoospelen een effectieve behandeling is tegen snurken en apneu. Hieronder staan enkele links naar artikelen en studies m.b.t didgeridoospelen, apneu en snurken.

Studies en Media

Artikel van het CWZ

Artikel van het CWZ

Het slaapcentrum van het CWZ te Nijmegen vergoedt didgeridoolessen voor snurkers en apneupatienten.

"Het Slaapcentrum CWZ Nijmegen heeft een nieuwe behandeling binnengehaald: keelspiertraining met de didgeridoo. De didgeridoo is een Australisch instrument, waarbij de techniek van het circulair ademen wordt toegepast: uitademen via een reservoir in de mondholte en gelijktijdig inademen via de neus."

Bron: CWZ.nl

Artikel in Medisch Dossier

Artikel in Medisch Dossier

Bekijk de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek in Medisch Dossier over didgeridoo tegen slaapapneu en snurken.

Didgeridoo helpt tegen slaapapneu

Spelen op een Didgeridoo helpt tegen snurken en slaapapneu. Dit blijkt uit een gerandomiseerde trial van de Universiteit van Z¸rich, gepubliceerd in het British Medical Journal. Met het bespelen van de didgeridoo wordt een bijzondere ademhaling gebruikt namelijk de circulaire ademhaling. Uit het onderzoek blijkt dat spelen op een didgeridoo de spieren van de bovenste luchtwegen traint. Dit zou voor patienten met niet al te ernstige klachten een acceptabeler behandeling zijn dan continue positieve luchtdruk.

Aan het experiment deden 25 patienten met gemiddeld ernstige slaapapneu (apneu-hypopneu-index tussen 15 en 30) mee. Van hen kregen 14 didgeridooles; zij oefenden gedurende vier maanden dagelijks ongeveer een half uur op het aboriginal- instrument. De 11 anderen werden op een wachtlijst geplaatst.

Uit vergelijking van beide groepen blijkt dat didgeridoospelen leidt tot minder snurken en dat de vermoeidheid overdag vermindert. De apneu-hypopneu-index verbeterde 11 punten in de interventiegroep en gemiddeld 5 punten bij de wachtlijstgroep. Er was geen effect op de kwaliteit van de slaap. De onderzoekers concluderen dat digeridoospelen een effectieve behandeling is.

Bron: Medisch dossier, 28 december 2005

Film over Didgeridoo en Apneu

Bekijk een informatieve film over het wetenschappelijke onderzoek didgeridoospelen tegen snurken & apneu van Dr. Otto Brandli.

Artikel op RTL Nieuws

Artikel op RTL Nieuws

Het RTL- nieuws deed ook verslag van de didgeridoolessen die het CWZ gaat geven aan apneupatienten en snurkers.

"Het Slaapcentrum van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen zet de didgeridoo in als wapen tegen snurken en slaapapneu. Door didgeridoo te spelen, trainen mensen hun ademhaling en kunnen de klachten worden bestreden."

Artikel op Arts en apotheker

Artikel op Arts en apotheker

Artikel op Arts en apothekerLees hier een recent artikel gepubliceerd in Arts en Apotheek (augustus 2009) over didgeridoo spelen tegen snurken en apneu.

"Bij een aantal snurkers en slaapapneu-patiënten werken bestaande behandelingen onvoldoende. Voor deze groep heeft het Slaapcentrum CWZ Nijmegen een nieuwe behandeling binnengehaald: keelspiertraining met de didgeridoo. De didgeridoo is een Australisch instrument, waarbij de techniek van het circulair ademen wordt toegepast: uitademen via een reservoir in de mondholte en gelijktijdig inademen via de neus. Deze techniek kan de ernst van de klachten aanzienlijk verhelpen."

Audio fragment radio interview

Audio fragment radio interview

RVU / Teleac heeft een intervieuw met N. de Lang over de effecten van didgeridoospelen tegen Snurken & Apneu.

Bron: RVU / Teleac

Artikel op Nu.nl

Artikel op Nu.nl

Lees hier een recent artikel (augustus 2009) over de didgeridoo als remedie tegen snurken en slaapapneu.

"Didgeridoo spelen. Dat is hoe het Slaapcentrum van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen volhardende snurkers wil behandelen. Dat maakte het ziekenhuis donderdag bekend."

Bron: NU.NL
© Apneutherapie | Alle rechten voorbehouden
Website door Benjamin Verkleij
Stuur een Whatsapp!